Toen koelkasten werden uitgevonden?

De eerste elektrische koelkast voor huishoudelijk gebruik werd uitgevonden door de Amerikaan Fred W. Wolf en heette de Domelre, of de Domestic Electric Refrigerator.

Toen koelkasten werden uitgevonden?

De eerste elektrische koelkast voor huishoudelijk gebruik werd uitgevonden door de Amerikaan Fred W. Wolf en heette de Domelre, of de Domestic Electric Refrigerator. Wolf vond de eerste elektrische koelkast voor thuis uit, met een koelunit bovenop een koelbox. Pas in het begin van de jaren 1860 maakten Amerikanen kennis met de koelbox, een vroege voorloper van de koelkast.

Tim Buszka, een senior associate productmarketingmanager bij de Whirlpool Corporation, zegt dat de koelbox in de jaren 1890 gebruikelijker werd voor gezinnen uit de midden- en hogere klasse. Er is niet één echte duidelijke uitvinder van de moderne koelkast, zegt Buszka. Het waren vooral autobedrijven die vroege koelkastmodellen creëerden - Frigidaire was al lang eigendom van General Motors. De eerste huishoudelijke koelkast werd gemaakt in 1913 en noemde de Domelre.

Uitgevonden door de Amerikaan Fred W. Wolf, was het in wezen een eenvoudige, geïsoleerde houten koelkast met een gat in de bovenkant van het ijscompartiment en het koelmechanisme bovenop. Als ijs of sneeuw geen optie was, zorgde onderwater- of ondergrondse opslag, zoals koude kelders, voor koeling. Nieuwere koelkasten kunnen automatisch ontdooien, gekoeld water en ijs uit een dispenser in de deur bevatten.

De Europese Unie gebruikt een verplicht label voor energie-efficiëntie op basis van letters in plaats van de Energy Star; zo worden EU-koelkasten op het verkooppunt geëtiketteerd op basis van hoe energie-efficiënt ze zijn. Volgende stap in 1805 toen de Amerikaanse uitvinder Oliver Evans opnieuw een gesloten dampcompressiekoelcyclus uitvond op basis van ether waarvan het kookpunt door vacuüm werd verlaagd. Merken onder de paraplu van Whirlpool Corporation hebben een voortrekkersrol gespeeld bij de vooruitgang op het gebied van Amerikaanse koeling. Nieuwe technologieën op het gebied van koeling zijn onder meer solid-state koelkasten en koelkasten die magneten gebruiken.

Als koelmedium gebruikten deze koelkasten ofwel zwaveldioxide, dat bijtend is voor de ogen en verlies van gezichtsvermogen, pijnlijke brandwonden en laesies op de huid kan veroorzaken, of methylformiaat, dat licht ontvlambaar, schadelijk voor de ogen en giftig is bij inademing of inname. Wat de totale levenscycluskosten betreft, bieden veel overheden prikkels om recycling van oude koelkasten aan te moedigen Dit vloeibare koelmiddel wordt door een doseer- of smoorinrichting, ook wel bekend als een expansieklep (in wezen een vernauwing ter grootte van een pin-gat in de slang) naar een gebied met veel lagere druk geperst. Moderne koelkasten gebruiken meestal een koelmiddel genaamd HFC-134a (1,1,1,2-tetrafluorethaan), dat de ozonlaag niet afbreekt, in tegenstelling tot Freon. Harrison introduceerde ook commerciële dampcompressiekoeling in brouwerijen en vleesverpakkingshuizen, en tegen 1861 waren een dozijn van zijn systemen in bedrijf.

Met alle veranderingen die koelkasten sinds hun vroege oprichting hebben ondergaan, is het moeilijk om precies te voorspellen wat de toekomst in petto heeft. De koelkast werd vervolgens opgeknapt, met nieuwe deurafdichtingen, een grondige reiniging en het verwijderen van items, zoals het deksel dat aan de achterkant van veel oudere eenheden is vastgebonden. Een dampcompressiecyclus wordt gebruikt in de meeste huishoudelijke koelkasten, koelkasten - diepvriezers en diepvriezers. Deze gekoelde lucht wordt teruggevoerd naar de koelkast of het vriesvak en houdt zo de lucht van de doos koud.

Terwijl de vloeistoffen verdampen, voeren ze warmte mee terwijl de gassen naar een spoel aan de buitenkant van de koelkast gaan, waar de warmte vrijkomt.

Leave Reply

Required fields are marked *